Над 270 000 физически лица, от които над 19 000 варненци,

...
Над 270 000 физически лица, от които над 19 000 варненци,
Коментари Харесай

Над 19 000 варненци подадоха данъчните си декларации

Над 270 000 физически лица, от които над 19 000 варненци, заявиха приходите си, добити през 2023 година, от началото на данъчната акция – 10 януари досега, оповестиха от Национална агенция за приходите.

От тях 156 000 в цялата страна, от които над 15 000 варненци, избраха да подадат авансово попълнената данъчна декларация, която е налична в Портала за електронни услуги от 12 март. Повече от половината от  данъкоплатците са декларирали използването на разнообразни данъчни облекчения, като са попълнили Приложение № 10 от формуляра по член 50 от ЗДДФЛ. Физическите лица, получили облагаеми приходи през 2023 година, имат опцията да понижат данъчната си основа с плануваните в закона данъчни облекчения, припомнят от Национална агенция за приходите. Ако след използването им се формирасума за възобновяване, тя се изплаща в период от 1 месец след подаването на декларацията.

Важно изискване за прилагане на данъчните облекчения е към датата на подаване на годишната данъчна декларация лицата да нямат обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване. От Национална агенция за приходите поучават жителите, преди да заявят използването на данъчно облекчение, да ревизират с личен идентификационен код (ПИК) данъчно-осигурителната си сметка онлайн за съществуването на отговорности, с цел да избегнат неудобства.

И тази година най-голям интерес има към данъчното облекчение за деца и за деца с увреждания, заради опазване на по-високия размер на сумите, които се приспадат от годишните данъчни основи за 2023 година В взаимозависимост от облагаемите приходи на родителите за предходната година,  те ще получат надлежно до 600 лева за едно дете, до 1200 лева за две и до 1800 лева за три и повече деца. За развъждане на едно дете с увреждания сумата за приемане е до 1200 лева

За поредна година жителите могат да се възползват и от данъчното облекчение за ремонт и/или усъвършенствания на лично жилище за направените през 2023 година заплащания за труд в общ размер до 2000 лева За задачата е належащо притежателите да разполагат с документи, удостоверяващи заплащането за труд.

Младите фамилии могат да понижат годишната си данъчна основа с лихвите, заплатени през годината по първите 100 000 лв. от главницата по ипотечен заем за закупуване на жилище. За да употребяват това данъчно облекчение, те би трябвало да са съпрузи, най-малко единият от тях да не е навършил 35 години към датата на подписване на контракта за ипотека и жилището да е само за фамилията.

Друго облекчение, от което могат да се възползват данъкоплатците, е за понижена продуктивност. То е за лица с 50 и над 50 на 100 неработоспособност и им дава опция да понижат данъчната си основа със 7920 лева

С направените през годината персонални вноски за в допълнение непринудено обезпечаване в общ размер до 10 на 100 може да се понижи сумата от годишните данъчни основи. Тази сума може да бъде понижена в общ размер до 10 на 100 и за персонални вноски за непринудено здравно обезпечаване и премии/вноски по контракти за застраховки " Живот “.

Данъкоплатците, които през годината закупуват застрахователен стаж при пенсиониране, също могат да понижат данъчната основа с размера на направените вноски.

Лицата, които през 2023 година са правили разнообразни дарения, като да вземем за пример на лечебни заведения, обществени домове, БЧК, за просвета и други, имат опция да понижат данъчната си основа с общо до 65%, откакто приложат към годишната данъчна декларация копия на документи, удостоверяващи статута на лицето, което получава дарението, и че то е получено.

Условията за прилагане на всяко едно от данъчните облекчения са в детайли разказани в уеб страницата на Национална агенция за приходите, YouTubeканала и Facebook страницата на приходната организация. Информация по тези въпроси може да се получи и от Информационния център на Национална агенция за приходите на телефони: 0700 18 700 и 02 9859 6801, както и на имейл [email protected].
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР